nomilk2day.nl gebruikt cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten verbeteren we nomilk2day.nl. Lees hier meer

Ik ga niet akkoord

Je EQ trainen doe je zo

Mensen met een hoog EQ zijn succesvoller dan mensen met een hoog IQ. Gelukkig is het EQ veel gemakkelijker te trainen dan het IQ. Daarmee ligt jouw succes binnen handbereik. 

Het belangrijkste is om jezelf af te vragen hoe hoog jouw emotionele intelligentie is op dit moment. Dan weet je namelijk ook waar je aan moet werken. Ben je stressbestendig? Heb je veel zelfvertrouwen? Ben je sociaal in de omgang? Dan ligt jouw EQ hoog. 

Als je wat gevoeliger voor stress bent, je zelfvertrouwen niet helemaal op en top is of je wat stroever bent in de omgang ligt je EQ ook wat lager. Maar dat is niet erg, hier kan je aan werken. 

Daniel Goleman is de wetenschapper die het EQ in kaart heeft gebracht. Hij beschrijft vijf elementen die samen de emotionele intelligentie vormen. Deze vijf elementen zijn empathie, zelfbewustzijn, sociale vaardigheid, motivatie en zelfregulatie. 

Durf eens wat meer 
Empathie betekent in dit geval dat je bewust inspeelt op de gevoelens van anderen. Je bent een goede luisteraar. Met een hoog EQ ben je ook zelfbewust. Je weet wat je sterke en je zwakke kanten zijn en je durft deze ook te laten zien. Je hebt een goede zelfregulatie. Je hebt controle over je zenuwen en je frustraties en je kan goed omgaan met positieve en negatieve emoties.  Ook stress kun jij prima handelen. Jouw sociale vaardigheden zijn erg sterk. Je bent een charismatisch persoon en kan gemakkelijk met een ander een gesprek aangaan. Als laatste heb je een sterke motivatie. Je hebt een doel voor ogen en je bent dagelijks bezig met het verwezenlijken van dit doel. 
Je verhoogt je EQ door je bewust te zijn van deze elementen en door ze te verbeteren. Let meer op je luisterhouding, train jezelf om met stress om te gaan en stel doelen voor jezelf om naar toe te werken. 

Binnen no time stijgt jouw emotionele intelligentie en krijg je die boost die jouw carrière nodig heeft. 

Ben je nieuwsgierig waarom mensen met een hoog EQ succesvoller zijn? Lees dan dit artikel