Al 100 jaar zijn Bintje in Noordwest-Europa en Russet Burbank in de Verenigde Staten niet van hun troon te krijgen, maar daar komt met het hybride tijdperk verandering in. Aanjager van de revolutie in aardappelteelt is Aardevo.

PAUL VAN DEN WIJNGAARD - MANAGING DIRECTOR BIJ AARDEVO

Al 100 jaar zijn Bintje in Noordwest-Europa en Russet Burbank in de Verenigde Staten niet van hun troon te krijgen, maar daar komt met het hybride tijdperk verandering in. Aanjager van de revolutie in aardappelteelt is Aardevo.

PAUL VAN DEN WIJNGAARD - MANAGING DIRECTOR BIJ AARDEVO

nomilk2day.nl gebruikt cookies op de website. Analytische cookies laten ons geanonimiseerd zien hoe men de website gebruikt. Met die inzichten verbeteren we nomilk2day.nl. Lees hier meer

Ik ga niet akkoord

‘Aardevo aanjager hybride tijdperk’

Bintje en voor de Amerikanen de Russet Burbank worden na ruim 100 jaar marktmacht eindelijk van hun troon gestoten. Niet door de traditionele aardappelveredelaars die al tientallen jaren verwoede pogingen doen om de nieuwe toppieper te kweken, maar door nieuwe marktspelers. De klassieke pootgoedhuizen worden binnen tien jaar ingehaald door hybride veredelaars die aardappelen uit zaad kweken. Efficiënt, want door deze methode is er minder grond nodig voor pootgoedproductie en het maakt opslag, transport en verkoop gemakkelijker. Aardevo in Nagele (Noordoostpolder) is zo’n jonge club die gretig aan de nieuwe favorieten van de frites- en chipsmarkt werkt. Managing Director Paul van den Wijngaard over de ambitie van Aardevo.
 

Wanneer is het feestje? De lancering van jullie eerste marktrijpe hybride aardappelras?

‘Over pakweg acht tot tien jaar hebben we een diploïde ras dat commercieel competitief zal zijn. En dat herhalen we elke vier tot vijf jaar weer; dan introduceren we weer een beter aardappelras. Ons doel is de beste zijn, niet per se de snelste. Wat we wel nadrukkelijk ambiëren is de toekomst van de aardappelteelt vormgeven.’
 

Wat moet er nog gebeuren in de time to market?

‘Tot ongeveer anderhalf jaar geleden zaten we nog volop in de onderzoeksfase, maar na een succesvolle proof of concept, constateerden we dat wat we doen haalbaar is. Nu is alles erop gericht om de processen rondom het onderzoeksprogramma klaar te maken, zodat we straks de eerste productie uit de veredelingslijnen in de markt kunnen zetten. Kortom; de eerste stap in opschaling is genomen.’
 

En technisch gezien. Waar ligt daar de focus?

‘Waar het om draait is dat nieuwe rassen altijd een verbetering moeten brengen. De nummer één eigenschap die telers liever vandaag dan morgen in de aardappel willen hebben is phytophthora resistentie. Pas als die goede robuuste resistentie er is, komt de rest; nematoden en andere ziekten. De tweede stap is een ras ontwikkelen dat het onder verschillende omstandigheden goed doet. Groot voordeel is dat we die toegevoegde waarde als het gaat om kwaliteit, resistentie en opbrengst sneller kunnen inbrengen dan met conventionele veredeling.’
 

Het hybride-project loopt inmiddels een paar jaar. Wat is op dit moment de grootste uitdaging?

‘Er is niet één hele grote belangrijke uitdaging. Ik zie verschillende sporen waarvan de route nog niet helemaal is uitgestippeld. Zo staan we in onderzoek en ontwikkeling nog voor de opgave om inteeltlijnen te genereren. Op teeltgebied is het vraagstuk hoe we vanuit directe consumptieteelt tot botanisch zaad komen nog niet volledig opgelost. En verder moeten we de productie- en supply chain nog op orde krijgen.’' 
 

De aardappelbusiness is enorm nieuwsgierig naar de nieuwe rassen, maar is de praktijk er wel klaar voor?

‘Productie uit zaad vergt natuurlijk ook aanpassingen aan het machinepark dat nu volledig op knollen is toegerust. Dat betekent dat de pootgoedteler en in een later stadium ook de consumptieteler moet omschakelen. We hebben uitzaaiproeven gedaan met koolzaadplantmachines. Mechanisch gezien werkt dat, maar er moet nog wel wat gebeuren. Dat geldt ook voor de gewasontwikkeling bij de eindgebruiker.’
 

Geen kwestie dus van even snel copy-paste.

‘Nee, het vergt andere stappen. Daarvoor is technische marketing van ons nodig. We zullen telers in die transitie ondersteunen. Teeltbegeleiding zal onderdeel zijn van het product.’
 

Jullie corebusiness alleen al is een wereldkans, maar zie je daarbinnen nog kansen?

‘In Europa en in toenemende mate ook in de Verenigde Staten wordt chemische gewasbescherming steeds verder teruggedrongen. Vijf jaar geleden was de gedachte nog; als er alternatieven zijn, gebruiken we geen chemie. Dat kantelt nu naar helemaal geen chemie. Zonder dat er alternatieven voorhanden zijn, worden middelenregistraties teruggetrokken of niet verlengt. Een bedreiging voor de sector, maar een kans voor de veredelaar. Dat brengt de veredelaar in de positie van enige alternatief. Met een licht gevoel voor drama kun je zeggen; De eeuw van de chemie is ten einde, we gaan nu de eeuw van de veredeling in. Natuurlijk draagt veredeling al 70 jaar enorm bij aan de voedselproductie wereldwijd, maar de komende eeuw wordt die bijdrage nóg belangrijker.’
 

Aardevo is een joint-venture van het Duitse KWS en het Amerikaanse Simplot. Merk je iets van die invloed in Nagele?

‘Vrij weinig. De aandeelhouders geven wel enige sturing, maar Aardevo heeft een groot mandaat om zijn eigen beslissingen te nemen. Waarom er voor die grote onafhankelijkheid is gekozen? Bewust. Zo kunnen we in deze fase snel doorpakken en opschalen. Dit voorkomt dat je als “klein project” in een groot internationaal concern wordt tegengehouden door bureaucratische processen en procedures. Erg prettig en het werkt in de scale-up fase waarin we nu zitten ook goed. Vooral proactieve en ondernemende werknemers kunnen in dit stadium nog echt iets bijdragen.’
 

Je zegt; we gaan de eeuw van de veredeling in. Hoe voelt dat?

‘Fantastisch! Precies de reden waarom ik dit ben gaan doen. Een bijdrage leveren aan iets heel nieuws wat een grote impact gaat krijgen op een duurzame wereldvoedselproductie. Toen ik deze unieke kans kreeg om in deze innovatie in te stappen dacht ik één ding; het is nu of nooit!’

FOTO: Pim van der Maden